Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

21 Club, Νέα Υόρκη


Οι πιπεράτες ιστορίες ενός από τα παλιότερα και πιο ιστορικά εστιατόρια/μπαρ του Big Apple.



Θα το βρείτε στην West 52nd Street, στον αριθμό 21 (φυσικά), στρατηγικά τοποθετημένο στο κέντρο του Μανχάταν και σε μικρή απόσταση από τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ. Το 21 Club προσφέρει εξαιρετική αμερικάνικη κουζίνα και βραβευμένο wine list σε ένα χώρο που είναι εκλεπτυσμένος και ταυτόχρονα πολύ διασκεδαστικός. Μέλος του ομίλου Orient-Express, το 21 διαθέτει 3 μοναδικούς χώρους, το Bar Room, το Upstairs at '21' και το Bar '21'. Η διακόσμηση του Bar Room, όπως λέει και ο General Manager Bryan McGuire του 21, «είναι ένας πραγματικός εθνικός θησαυρός» από αντίγραφα διάσημων προϊόντων, παλιά ραδιοφωνικά μικρόφωνα και χιλιάδες παιχνίδια όπως τραινάκια αεροπλανάκια, αλογάκια κ.ά. που συμβολίζουν και ορίζουν τον αμερικάνικο τρόπο ζωής. Όσο για τους μικρούς τζόκεϊς που κοσμούν την είσοδό του, αποτελούν δωρεές από ιδιωτικούς στάβλους. Οι δωρεές ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και το κάθε αγαλματάκι φέρει τα χρώματα του στάβλου από τον οποίο εστάλη. Σήμερα όλοι οι εξέχοντες στάβλοι της χώρας έχουν και τον αντιπρόσωπο τους στην πόρτα του 21. Τέλος, να σημειωθεί ότι στα Bar Room και Upstairs at '21' εφαρμόζεται dress code που υποχρεώνει τους άντρες να φορούν
σακάκι και γραβάτα και απαγορεύει τα τζιν και τα αθλητικά παπούτσια.

Το 21 πρώτο-άνοιξε λίγο πριν από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης και συνδέεται με την ιστορία της Νέας Υόρκης περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο εστιατόριο και μπαρ της πόλης. Σύμφωνα με το βιβλίο «Celluloid Skyline» (2001) του Τζέιμς Σάντερς που εξετάζει τις ταινίες που έχουν γυριστεί «on-location» στη Νέα Υόρκη, το 21 έχει εμφανιστεί σε περισσότερες ταινίες από οποιοδήποτε άλλο εστιατόριο της πόλης. Στη μεγάλη λίστα των ταινιών συμπεριλαμβάνονται τίτλοι όπως οι «All About Eve», «Sweet Smell of Success», «Written on the Wind», «The Opposite Sex», «Wall Street», «One Fine Day», «Manhattan Murder Mystery», «The Associate» και «Sex and the City», ενώ στο κλασσικό θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Rear Window» η Γκρέις Κέλι υποχρεώνει τη διεύθυνση του 21 να κάνει delivery στο σπίτι του τραυματισμένου Τζέιμς Στιούαρτ.

Σκηνή από τη σειρά «Sex & the City» στο 21 Club (επάνω)
(κάτω από αριστερά προ δεξιά) Ο Άλεκ Μπόλντγουιν, η Κάντις Μπέργκεν, ο Πάτρικ Ντέμσι και ο Τζόρτζ Κλούνι μαζί με την Πατρίσια Κλάρκσον στους χώρους του εστιατορίου

Το ίδιο εντυπωσιακή είναι και η λίστα των «celebrities» όπως και των προέδρων των ΗΠΑ από την εποχή του Ρούσβελτ που δειπνούν εκεί, με τον Τζορτζ Μπους το νεότερο να αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση.
Με τόσους πολλούς διάσημους θαμώνες, λογικό είναι οι υπεύθυνοι να έχουν πολλά ενδιαφέροντα περιστατικά να αφηγηθούν. Πολλοί από τους celebrities (και μη) που έχουν διαβεί το κατώφλι του έχουν εκφράσει έμπρακτα τις αντιρρήσεις τους στο αυστηρό dress code. Ο Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ μία φορά ήρθε στο κατάστημα φορώντας σακάκι και ζιβάγκο κι όταν οι υπεύθυνοι του 21 του δάνεισαν μία γραβάτα για να φορέσει, εκείνος την έδεσε στο κεφάλι του (σήμερα τα ζιβάγκο επιτρέπονται). Μια άλλη φορά, μία κυρία έχοντας ακούσει ότι είχε επιτραπεί στην Κάθριν Χέμπορν να εισέλθει με φόρμα, αποφάσισε να δοκιμάσει και αυτή την τύχη της με την ίδια αμφίεση. Όταν ο υπάλληλος της αρνήθηκε την είσοδο, εκείνη έβγαλε το παντελόνι της και επιχείρησε να μπει φορώντας μόνο τη μπλούζα και το εσώρουχό της. Το τολμηρό εγχείρημά της είχε σαν αποτέλεσμα την άρση του κανονισμού ενάντια στις φόρμες για εκείνο το βράδυ.


Πολλοί γνωστοί σεφ όπως οι Henri Geib, Yves Louis Plonis, Daniel Bruce, Anthony Pedretti, Alain Sailhac, Geoffrey Zhakarian και Michael Lomonaco έχουν περάσει κατά καιρούς από τη κουζίνα του 21 Club, ενώ πιάτα όπως η Caesar salad και η μπριζόλα tartare του καταστήματος έχουν πολλούς αφοσιωμένους fans (συμπεριλαμβανομένης και της Μάρθα Στιούαρτ). Αυτό δε σημαίνει φυσικά πως δεν έχουν λείψει και οι off-the-menu παράξενες παραγγελίες. Ο Γκράουτσο Μαρξ (των κωμικών Αδελφών Μαρξ) κάποτε παρήγγειλε ένα φασόλι και στη συνέχεια το έστειλε πίσω διότι, όπως είπε, το βρήκε «undercooked». Ο Φρανκ Σινάτρα είχε ζητήσει ιταλικές πιπεριές για να μασουλάει όσο περίμενε να του φέρουν το φαγητό του, ενώ ο Συνταγματάρχης Σάντερς (ιδρυτής της αλυσίδας εστιατορίων KFC) που γιόρτασε τα 86α γενέθλια του στο 21, ζήτησε να του φέρουν τηγανητό κοτόπουλο από κάποιο KFC (στο site http://www.21club.com/web/onyc/21_club.jsp του καταστήματος αναφέρεται κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο δεν είχε και ούτε πρόκειται να σερβιριστεί ποτέ στο 21).


Λόγω της ηλικίας του, το 21 έχει να διηγηθεί και πολλές ιστορίες από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Η σημαντικότερη διαδραματίστηκε τον Ιούνιο του 1932 όταν 10 ομοσπονδιακοί πράκτορες εμφανίστηκαν στο κατώφλι του μαγαζιού. Ο Τζίμι, ο τότε πορτιέρης, σήμανε αμέσως το secret alarm ενημερώνοντας τη διεύθυνση για την επιδρομή. Δευτερόλεπτα αργότερα οι πράκτορες είχαν εισβάλει στο χώρο ψάχνοντας παντού για αλκοόλ. Μετά από ώρες ψαξίματος σε ντουλάπια, στο υπόγειο, στο πατάρι και στη κουζίνα, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες έφυγαν χωρίς να ανακαλύψουν ούτε μία από τα 2.000 κούτες ποτών που όλοι ήξεραν πως βρίσκονταν στο 21 Club. Το μεγάλο μυστήριο λύθηκε μετά την άρση της ποτοαπαγόρευσης. Η πόρτα για το κελάρι του 21 (το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα) είναι κρυμμένη πίσω από κρεμασμένα καπνιστά κρέατα και ράφια με κονσέρβες, ενώ είναι επίσης φτιαγμένη έτσι που να μοιάζει με τμήμα του τοίχου. Συν τοις άλλοις, το κελάρι τυπικά είναι μέρος του διπλανού κτηρίου (19 West 52nd Street). Έτσι όταν οι πράκτορες ρώτησαν τους υπαλλήλους του 21 αν υπήρχε αλκοόλ στο χώρο, εκείνοι απάντησαν, με κάθε ειλικρίνεια, «όχι».


Μέχρι και σήμερα το 21 Club παραμένει ένα από τα αγαπημένα εστιατόρια της Νέας Υόρκης και η πλέον υποχρεωτική στάση για κάθε επισκέπτη της πόλης που θέλει να νοιώσει από κοντά την glamorous πλευρά του Big Apple.
POST BY Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος
Photos: credit 21 Club


back home


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...