Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Στο διαμέρισμα της Coco Chanel

Δες φωτογραφίες από την θρυλική 31, Rue Cambon

Το αγαπημένο μας site, the Coveteur (το ίδιο που μας είχε ξεναγήσει στην γκαρνταρόμπα της Garance Dore), φωτογράφησε το θρυλικό παρισινό διαμέρισμα της Gabrielle “Coco” Chanel, στην Rue Cambon. Η αισθητική του σπιτιού ενδεχομένως να μην είναι αυτή που περίμενε κανείς από την μίνιμαλ, ασπρόμαυρη αισθητική της Coco. Με επιρροές από την ασιατική αλλά και τη δυτική κουλτούρα, το διαμέρισμα, στο οποίο ακόμα παρουσιάζονται κάποια από τα shows του οίκου Chanel, έχει μία «μαγική» αύρα, που ταξιδεύει τον επισκέπτη σε ένα σουρεαλιστικό παράλληλο σύμπαν όπου, η Grande Dame της μόδας πίνει καφέ και καπνίζει παρέα με τους φίλους της: τους Alberto Giacometti, Igor Stravinsky, Salvador Dali, Elizabeth Taylor και Pablo Picasso.


Κατά την διάρκεια των fashion shows της, τα οποία λάμβαναν χώρα στον κάτω όροφο, η Gabrielle Chanel καθόταν στην πάνω μεριά της σκάλας. Χάρη στους καθρέφτες έβλεπε ό, τι γινόταν κάτω, χωρίς η ίδια να γίνεται ορατή. Ήθελε, έτσι, να βλέπει τις άμεσες αντιδράσεις των δημοσιογράφων και πελατών καλεσμένων της.


Η Coco πίστευε πολύ στις θεραπευτικές ιδιότητες των κρυστάλλων. Ο συγκεκριμένος πολυέλαιος έγινε κατά παραγγελία της ίδιας. Σημαντική λεπτομέρεια: Ο μεταλλικός σκελετός, από τον οποίο κρέμονται οι κρύσταλλοι, σχηματίζει τον αριθμό «5», που έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή της μεγάλης κυρίας της μόδας- άλλωστε, το πρώτο της άρωμα, δεν είναι άλλο από το Chanel No. 5.

Ο καναπές είναι σχεδιασμένος από την ίδια την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος. Ήθελε να είναι πολύ αναπαυτικός. Εκείνη την εποχή, τα υφάσματα που χρησιμοποιούνταν για τα έπιπλα ήταν μεταξωτά ή βελούδινα. Η Coco, για τον καναπέ, χρησιμοποίησε σουέντ, γεγονός ιδιαίτερα πρωτοποριακό.


Όλα τα βιβλία της ήταν δερματόδετα, σε βαθύ κόκκινο χρώμα- ίδιο με το διασημότερο κραγιόν του οίκου της, αλλά και το εσωτερικό των shopping bags των μπουτίκ της.

Σημαντικά διακοσμητικά στοιχεία: ένα ζευγάρι από χρυσά λιοντάρια, ταπετσαρία από μπεζ σουέντ στις καρέκλες και κινέζικα παραβάν.

Σε όλους τους χώρους του διαμερίσματος της –βαθιά προληπτικής- Chanel, βλέπουμε διάσπαρτα μικρά αγάλματα και ομοιώματα ζώων, αλλά και θρησκευτικά σύμβολα. Λέων στο ζώδιο η ίδια, είχε μανία με τα αγαλματάκια- λιοντάρια, τα οποία βρίσκονται παντού στον προσωπικό της χώρο. Η επιθυμία της ήταν να νιώθει, ανά πάσα στιγμή προστατευμένη και ασφαλής.

Αυτό το κλουβί- μινιατούρα ήταν η έμπνευση για την καμπάνια του αρώματος “Coco”, με πρωταγωνίστρια την μούσα του Karl Lagerfeld, Vanessa Paradis.

Τα χρυσά κουτάκια ήταν δώρο από τον Δούκα του Westminster. Στο εσωτερικό τους περιείχαν το πολυτιμότερο μέταλλο- το χρυσό. Η ιδέα του χρυσού εσωτερικά, είναι λόγω της πεποίθησης της ότι η πολυτέλεια δεν είναι ένα στοιχείο που πρέπει κανείς να επιδεικνύει- αρκεί να ξέρεις ότι βρίσκεται εκεί.


Τα στάχυα ήταν, για την σχεδιάστρια, σύμβολο ευημερίας και αποτελούν άλλο ένα στοιχείο που βλέπουμε σε διάφορα μέρη εντός του διαμερίσματος. Για τις ανάγκες της συλλογής Άνοιξη/ Καλοκαίρι 2012 του οίκου, ο Karl Lagerfeld «έπλεξε» στάχυα στα μαλλιά των μοντέλων του, αλλά και πάνω σε ζώνες- αλυσίδες, βραχιόλια, κορδέλες για τα μαλλιά και κολιέ.

Το διαφανές τραπεζάκι σε αυτή την φωτογραφία ήταν το πρώτο κατά παραγγελία έπιπλο της σχεδιάστριας, η οποία είχε ζητήσει από τον κατασκευαστή του κάτι «καθαρό», διάφανο και πολύ απλό, ώστε να αναδεικνύονται τα κοσμήματα, τα προϊόντα μακιγιάζ και τα αρώματά της. Επιθυμία της ήταν να προβάλλεται, όσο καλύτερα γινόταν, η ομορφιά του κάθε προϊόντος. Εκείνη την εποχή, κάτι τέτοιο ήταν πολύ έξυπνο και καινοτόμο.

Η Coco έχει φωτογραφηθεί πολλές φορές στην ιστορική, λευκή πολυθρόνα της. Το οκτάγωνο σχήμα του καθρέφτη στο πλάι, αποτέλεσε την έμπνευση για το καπάκι στο μπουκάλι του Chanel No. 5. Το ίδιο σχήμα έχει και η πλατεία Vendome, η οποία φαίνεται έξω από το παράθυρο της κατοικίας της σχεδιάστριας.

Photos via

από την Αφροδίτη Γκόγκογλου


back home


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...